Kom till Öland på onsdagen, då vi fick springa till studenten för att hinna, det gick vägen för han som skulle ut kom ut sist.
Studentskivan var hur fin som helst, med en klassisk buffé med potatissallad och rostbiff och annat som hör till. Toppade allt med en jordgubbstårta som var himmelsk.
Studenten tog avfärd och vi vinkade, han tog på sig en spexslips vid avfärden som var på tills klockan 7 på morgonen.
Dagen därpå handlades en cykel, avnjöt ett klassiskt kafferep med småkakor och en citrontårta. Tyvärr kom kajorna så hagelbössan skulle fram. Jonathan fick skjuta på fåglar i skyn, men jag tror att han missade. Ibland så förvånas jag över hur enkelt det är att bo på landet. Sådana saker är det ingen som höjer ett ögonbryn för.
På kvällen gjorde vi en nypotatissallad med ruccola, svamp och rödlök. Tog i några stycken körsbärstomater för färgens skull. Pappa stod för grillen och han grillade fläskfilén perfekt, lite sådär sotig som jag älskar det.
Recept på potatissalladen.
1kg potatissallad
1 pkt ruccola (vi köpt ett stort på ica som vi delade av)
ca 15 champinjoner
1 rödlök
1 pkt körsbärstomater, gärna gula.
vitlök
olja
vinäger
salt och peppar och en tsk sambal oelek.
Kokte potatisen tills de var mjuka, låt svalna och dela sedan i bitar. Stek svampen tills den fått lite färg. Blanda samman med vinegretten som är gjord på 1dl vitvinsvinäger, 3 dl olja, salt och peppar och 1 tsk sambal oelek (men det bör vara mer i).
Blanda samman så det "marineras". Låt det svalna så att ruccolan inte tillagas vid nerrörningen.
Blanda ner ruccola, halva körsbärstomater, strimlad rödlök med potatisen och svampen och bland runt.
Servera med en grillad köttbit, som i detta fallet var marinerad fläskfilé av innanlår och en smarrig sås. Såsen vi hade var en dipmix av estrella: holiday. Till de drack man vad man ville, det fanns vitt och rött vin och öl och fanta. Jag valde en öl av märket "guldkällan".
Till efterrätt åt vi jordgubbar med glass och grädde. Var verkligen en toppenmiddag, utomhus i solnedgången.
Nackdelen var bara tre myggbett.
Grundreceptet för en vinegrätt är 1 del vinäger på 3 delar olja, krydda med salt och peppar och någon annan smaksättare. i detta fall tog jag en tesked sambal oelek (men jag tog för lite eftersom salladen var så pass stor).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar